ponedeljek, januar 22, 2007

smehoteka #491

Modeliranje grupne dinamike v cloveski druzbi ...

Zacnite s kletko, v kateri je pet opic. Znotraj kletke naj s stropa na vrvici visi banana, pod njo pa postavite lestev.
Hitro bo ena od opic skusala splezati po lestvi proti banani.
Vendar takoj, ko se to zgodi, njo in vse ostale opice polijte z mrzlo vodo tako mocno, da banana ostane nedotaknjena.

Cez nekaj casa se bo se kaka opica skusala na enak nacin dokopati do banane ampak z enakim rezultatom, ker boste opice ponovno obilno namocili v mrzli vodi.

Kmalu bodo opice, cim se bo kaka od njih hotela lotiti banane, popadle po njej in ji to preprecile. Takrat lahko ukinete polivanje z mrzlo vodo.

Sedaj pa vzemite eno od opic iz kletke in jo nadomestite z novo. Ta se bo seveda spet hotela lotiti banane, a jo bodo ostale napadle in ji to - zaradi preteklih izkusenj - preprecile. Po s nekaj poskusih se bo naucila, da bo napadena vsakokrat, ko se bo skusala po lestvi priblizati banani.

Ponovno zamenjajte eno od starih opic z novo. Ta se spet poskusa povzpeti po lestvi, a jo ostale napadejo. Tudi prejsnja nova opica se z navdusenjem pridruzi njenemu kaznovanju. Na ta nacin postopno zamenjajte vse stare opice z novimi. Vsaka od njih bo dobila batine, ko se bo skusala priblizati banani. Vecina od opic sploh ne bo imela pojma, zakaj ni dovoljeno
vzpenjanje po lestvi in zakaj sodelujejo v pretepu.

Ko ste zamenjali vso "staro garnituro", nobena od navzocih opic nima izkusnje z mrzlo vodo in vendar si niti ena ne drzne splezati po lestvi do banane. Zakaj? Ker - kolikor one vedo - se to od nekdaj ne sme.

---

In tako nastajajo mnenja, pravila lepega vedenja, red v podjetjih, politika, vere, vecne resnice ...

Oznake:

nakracal samuelion ob 07:57, |

kraca: 1

  ob sreda, januar 24, 2007 3:10:00 pop. Anonymous Anonimni nakljukal:
Hudo :)