četrtek, februar 09, 2006

pa še ena modra za danes - velik kozarec kislih kumaric in kava

Kadar vam se zgodi, da izgubljate kontrolo nad lastnim življenjem, kadar vam je dan s 24 urami prekratek, pomislite na velik kozarec kislih kumaric.

Profesor je stal pred svojimi študenti pred začetkom predavanja filozofije, za seboj je imel nekaj predmetov in čakal.

Ko se je predavanje pričelo je brez besed pred sebe dvignil velik prazen kozarec v katerem so bile prej kisle kumarice, ga položil na kateder in napolnil z žogicami za tenis.

Potem je vprašal študente ali je kozarec poln. Strinjali so se da je.

Za tem je profesor vzel škatlo polno kamenčkov in jih sipal v kozarec, ki ga je rahlo pretresal. Kamenčki so se odkotljali v prazen prostor med žogicami.

Tedaj je spet vprašal študente ali je kozarec poln. Spet so se strinjali.

Naslednja škatla, ki jo je profesor vzel, je bila polna peska. Ko ga je sipal v kozarec je pesek zapolnil še vse preostale prazne kotičke med žogicami in kamenčki. še enkrat je vprašal študente ali je kozarec poln.
Skrušeno so odgovorili da je.

Tedaj je profesor izpod katedra vzel dve skodelici polni kave in ju zlival v kozarec. Kava je natopila pesek. študenti so se smejali.

Sedaj je rekel profesor med tem ko je smeh pojenjal, želim da razumete, da ta kozarec predstavlja vaše življenje. Žogice za tenis so pomembne stvari v vašem življenju : vaša družina, vaši otroci, vaše zdravje, vaša vera in stvari, ki se jim predajate. To so tiste stvari s katerimi bi vaše življenje bilo še zmeraj izpolnjeno če bi vse drugo izginilo!

Kamenčki predstavljajo druge stvari, ki so za vas pomembne: vaša služba, vaša hiša, vaš avto.

Pesek pa predstavlja ostale stvari. Tiste male stvari. Če napolnite kozarec s peskom v njem ni več mesta za žogice za tenis in za kamenčke.

Enako je v vašem življenju. Če porabite ves svoj čas in energijo za male stvari, nikoli ne boste imeli mesta in časa za pomembne stvari.

Skrbite za stvari, ki so ključne za vašo srečo!

Igrajte se s svojimi otroci.

Najdite čas in pojdite k zdravniku.

Peljite partnerja na večerjo.

Obnašajte se, kot da imate spet 18 let...

Za očistiti stanovanje in za popravilo stvari bo vedno dovolj časa. Najprej poskrbite za žogice za tenis - stvari, ki so za vas resnično pomembne. Ugotovite svoje prioritete. Vse ostalo je pesek.

Tedaj je ena od študentk dvignila roko in vprašal: "in kaj predstavlja kava?"

Profesor se je nasmejal. "Všeč mi je, da ste to vprašali! Kavo vlivam, zato da bi vam pokazal, da brez obzira koliko mislite da je vaše življenje polno, v njem je vedno prostor za skodelico kave s prijateljem!"

Prosim, podelite to s kakšnim prijateljem.

JAZ SEM PRAVKAR.

Oznake:

nakracal samuelion ob 10:49, |

kraca: 0